11/11/2008

Alternativă

Ne întrebăm ce putem face pentru a stopa această menţinere a unei stări sociale corupte, împinsă spre perpetuare de rezistenţa unor instituţii fără o valoare aparentă cum ar fi guvernul, băncile, biserica şi alte astfel de instituţii. Omul poate supravieţui foarte bine şi fără instituţii. Nu sunt oare oameni care trăiesc izolaţi de această societate cu înclinaţii spre distrugere, manipulare a maselor şi goană după profit? Bineînţeles că sunt. V-aţi întrebat ce i-a motivat să facă acest lucru? Oare nu au realizat ei că pot trăi fără a fi influenţaţi de societatea în care trăim? Este adevărat că numărul lor este redus, însă acest lucru se datorează fricii de schimbare pe care o manifestăm. Am fost influenţaţi să trăim cu această frică de schimbare tocmai pentru a perpetua societatea în care trăim, pentru a asigura un profit permanent celor aflaţi în vârful piramidei. Acest lucru nu ar fi atât de grav, însă pentru a-şi asigura profitul aceştia manipulează în moduri aberante rasa umană. Instigări la război, manifestări violente, distrugere în masă şi alte procedee simulare sunt utilizate pentru a mări profitul. Războaiele sunt începute din pretexte. Aşa s-a întâmplat spre exemplu în cazul celor două războaie mondiale. Se găsesc tot timpul pretexte tocmai pentru a face populaţia să creadă că începerea războaielor este motivată nu de adevăratele interese ci de menţinerea unei stări de bine a populaţiei. Este păcat că acceptăm să trăim într-o societate în care există goana după bogăţie, competiţia pentru profit, foametea, crimele, sărăcia şi alte asemenea. Chiar nu putem concepe o lume fără aceste depravări ale rasei umane? Putem concepe o astfel de lume însă valorile societăţii în care trăim au format modul de gândire al omenirii şi o schimbare radicală a societăţii este privită cu suspiciune.

Încercaţi însă să vă imaginaţi o lume în care banii nu ar exista, instituţiile nu ar exista, naţiunile nu ar exista şi toată populaţia pământului ar putea beneficia în mod egal de resursele planetei. Este greu nu? Vă veţi pune diverse întrebări. Cum vom putea beneficia cu toţii de aceste resurse în mod egal pentru a asigura necesarul nevoilor umane? Cum vom elimina lipsurile existente astăzi? Ce ne va motiva dacă nu vom avea competiţie financiară şi stratificare socială? Există răspunsuri la toate aceste întrebări. Cum putem însă ajunge să realizăm o asemenea schimbare socială? Care sunt bazele reale ale acestei schimbări? Răspunsul este simplu: prin tehnologie. Ce ne face viaţa mai bună, mai frumoasă? Banii? Putem oare să ne hrănim cu nişte hârtii? Evident nu. Politica? Putem să ne hrănim prin politică? Pot politicienii să schimbe starea de bine a populaţiei? Fără tehnologie evident nu. Nu ar putea face acest lucru chiar daca ar vrea şi ar fi sinceri in afirmaţiile şi voinţa lor. Poate biserica să schimbe această stare a lucrurilor? Răspunul este încă o dată nu. Biserica nu va putea decât să alineze spiritual suferinţele fizice şi mentale ale omenirii şi nicidecum să găsească soluţii pentru eliminarea cauzelor problemelor generatoare. Ajungem astfel la concluzia inerentă că numai prin tehnologie putem elimina toate problemele actuale ale omenirii. Nu oare tehnologia este cea care ne-a oferit posibilitatea de a comunica la distanţe inimaginabile cu puţin timp în urmă. Cum ar fi viaţa voastră fără telefoane? Inimaginabilă. Nu tehnologia ne-a oferit posibilitatea să ne putem pune gândurile pe hărtie cu ajutorul unei creion? Nu tehnologia ne-a ajutat să ne deplasăm mai repede utilizand diverse mijloace de transport? Toate aceste lucruri au putut fi realizate cu ajutorul tehnologiei, nicidecum cu ajutorul politicii, sistemului monetar sau al instituţiilor. Toate acestea sunt numai unelte pentru stratificarea socială impinsă spre o luptă nescrisă inutilă a rasei umane.

Omenirea s-a dezvoltat tehnologic, însă imaginaţivă care ar fi fost nivelul tehnologic actual dacă nu ar fi existat sistemul monetar. Atunci când se încearcă implementarea unui proiect de amploare mare cum ar fi construirea unui baraj de acumulare pentru generarea energiei electrice spre exemplu prima întrebare a politicienilor şi instituţiilor existente este : Avem banii necesari pentru a putea realiza acest proiect? De ce întrebarea nu este niciodată : Avem resursele necesare pentru a putea realiza acest proiect? Pentru orice proiect, oricât de amplu ar fi el întotdeauna resurse vor exista, însă nu şi bani. Gândiţi-vă un moment de ce într-un război multe ţări preferă să nu se implice întrucât nu au putere financiară sau preferă să aloce resursele financiare în alte domenii, însă în cele din urmă alocă atât de multe resurse financiare atunci când sunt nevoite să intre în război, resurse care iniţial nici măcar nu existau? Acest lucru se întâmplă pentru că numai în situaţii de cataclism omenirea face eforturi foarte mari pentru a rezolva situaţiile care alterează starea normală societăţii. Ce s-ar întâmpla însă dacă omenirea ar face acest lucru fără intervenţia unui cataclism, ci pentru a realiza proiecte de mare amploare ce pot duce rapid la o evoluţie tehnologică inimaginabilă astăzi. Sistemul monetar este cel care frânează dezvoltarea tehnologică a omenirii. Dacă sistemul monetar ar dispărea atunci tehnologia va putea atinge un nivel atât de ridicat încât aproape toate lucrurile vor fi posibile. Trebuie însă să începem cu schimbare radicală a societăţii şi a valorilor ei. Vom putea trăi în armonie completă cu mediul natural la care de altfel suntem conectaţi. Nu am putea trăi fără aer, fără soare, fără apă. Cu toate acestea datorită sistemului monetar mediul şi omenirea sunt cele mai afectate.

Aşadar care este alternativa? Alternativa este o economie mondială bazată pe resurse şi nu o economie monetară. Într-o economie bazată pe resurse nu vor exista ţări, oamenii nu vor fi îngrădiţi de drepturi, nu vor exista bani, iar lipsa acestor lucruri va duce inevitabil la dispariţia legilor. Da este adevărat nu vor exista legi, în schimb vor exista soluţii. Dacă spre exemplu cineva încearcă să se urce la volanul unei maşini după ce a consumat băuturi alcoolice maşina fie va detecta automat concentraţia de alcool a conducătorului şi nu îi va permite acestuia să pornească maşina, fie va avea un sistem de detectare a mişcărilor greşite făcute de conducătorul auto şi se va opri automat. Nu vor mai exista semne de circulaţie, spre exemplu în loc de un semn cu oprirea interzisă se vor monta senzori pe porţiunea în care oprirea va fi interzisă, iar aceşti senzori vor indica maşinii că nu poate fi oprită în acea zonă. Exemplele pot continua referitor la toate legile existente astăzi. Legile vor fi înlocuite de soluţii în peste 90% din cazuri.

Dar cum vor putea beneficia oamenii de toate resursele planetei în mod egal? Simplu. Sistemul monetar a fost dezvoltat datorită lipsurilor. Cu cât un obiect sau serviciu este limitat cu atât valoarea lui creşte. Pe asta se bazează de fapt întregul sistem monetar. Dar vânzarea unui obiect sau serviciu care există în abundenţă nu ar avea sens. Nu putem vinde aerul pe care îl respirăm sau apa din oceane pentru că ele există în abundenţă şi toată lumea beneficiază de ele. Datorită unui nivel tehnologic avansat toate nevoile oamenilor vor putea fi satisfăcute, toate lucrurile de care oamenii au nevoie existând din abundenţă. Întrebarea este avem toate aceste resurse? Răspunsul este da. Pornind de la energie şi terminând cu alimentele ele există. Omenirea a ajuns la un nivel tehnologic atât de avansat încât poate face posibilă această societate. Iar dacă toate lucrurile vor exista în abundenţă nu va mai exista nevoia de îmbogăţire, nu vor mai exista clase sociale, sau orice alt tip de clasă, nici măcar la nivel tehnologic şi de aici pot fi derivate multe îmbunătăţiri. Nu vor mai exista războaie, sărăcie, foamete, nevoia de putere şi emancipare. Putem face aceste lucruri să dispară dacă adoptăm acest tip de societate.

Dar dacă nu va exista sistem monetar atunci oamenii nu vor mai fi nevoiţi să muncească pentru a-şi plăti datoriile şi pentru a supravieţui. Corect. Nu vor trebui să o mai facă. Înlocuirea muncii oamenilor de către diverse maşinării a început deja şi poate fi extinsă chiar astăzi astfel încât aproape toate muncile făcute de oameni să nu mai fie necesare. Acest lucru îi va elibera pe oameni şi le va permite să petreacă mai mult timp gândindu-se la lucruri mult mai importante ale existenţei, le va permite să petreacă mai mult timp cu copii lor oferindu-le o educaţie cu mult mai bună decât educaţia pe care o primesc copii în această societate şi le va permite să reintre în contact cu mediul în care trăiesc redescoperind însemnătatea vieţii şi permiţându-le să găsească scopuri noi pentru existenţa lor. Nu vor mai exista profesii întrucât existenţa lor va fi inutilă. Vor dispărea managerii, contabilii, vânzătorii, cei care lucrează în publicitate şi o întreagă gamă de profesii care nu vor mai avea sens într-o economie bazată pe resurse. Oamenii vor putea să creeze mult mai mult, vor putea să picteze un tablou nu pentru a se putea întreţine ci pentru a-şi exprima întrega creativitate la potenţial maxim şi pentru a putea arăta aceste lucruri întregii lumi. Să nu credeţi că dacă oamenii nu vor mai trebui să muncească toată lumea va sta la soare şi se va bronza. Nu este deloc aşa. Oamenii vor găsi alte surse de motivaţie. Dacă ajungem la un stadiu foarte dezvoltat tehnologic şi vom găsi toate soluţiile pentru a clădi o economie bazată pe resurse atunci vom încerca probabil să cercetăm spaţiul, stelele, planetele, modul în care s-a născut universul şi aşa mai departe. Să ne amintim că marile genii ale omenirii nu au făcut nimic pentru a fi bogaţi, motivaţia lor nu a constat în acumularea de bogăţie ci a venit din dorinţa lor de a descoperi noi lucruri şi de a putea ajuta omenirea.

Dacă sunteţi interesaţi în a afla mai multe detalii despre economia bazată pe resurse şi despre proiectul unor oameni care sunt interesaţi de starea societăţii şi a omenirii în general puteţi accesa site-ul http://www.thevenusproject.com. Aici puteţi găsi materiale, idei, concepţii, soluţii, dezbateri şi propuneri pe tema dezvoltării unei economii bazate pe resurse care poate înlocui actuala economie monetară. Nu trebuie însă să vă gândiţi că acest tip de econimie şi societate este unul perfect. Nu vom putea atinge niciodată perfecţiunea, însă este o alternativă cu mult, mult mai bună decât ceea ce avem astăzi. Cel mai important lucru este că fiecare dintre noi putem alege această schimbare. Să nu credeţi că nu puteţi face acest lucru ca individ. Societatea este alcătuită din indivizi, fiecare individ având un cuvânt de spus în dezvoltarea ei. Este atât de simplu să alegi calea pe care vrei să mergi. Nu este nevoie de nici un efort, trebuie doar să vrei. Acum este momentul să schimbăm ceva în lume, acum mai mult ca niciodată avem şi posibilitatea tehnologică să facem acest lucru...

2 comentarii:

  1. Scrii foarte frumos. Eşti plin de elan şi tinereţe, sufletul curat şi bun. Mulţumesc lui Dumnezeu şi părintilor tăi că exişti. Am gândit (şi în sufletul meu gândesc încă aşa) că societatea noastra e greşită. Din păcate eu am trăit mai multe experienţe. Am crescut în doctrina comunistă care proclamă egalitatea între oameni. Se zicea că deviza comunistă este: "de la fiecare după posibilităţi, fiecăruia după nevoi".

    Bunicul meu, care a construit 3 case, pentru cei 3 copii şi niciunul nu a avut parte; a cumpărat ceva pământ, din munca lui, a avut vacă şi cai; a trebuit să cedeze tot. L-am cunoscut şchiop (niciodată nu mi s-a explicat cauza), dar aşa schiop, mergea pe jos 3km ca să lucreze la "colectiv" după ce a "cedat" pământul. Mama şi fraţii ei au tremurat în facultate, că ar putea fi daţi afară oricând (dacă bunicul ar fi fost declarat chiabur). Salvarea familiei a fost bunica, moaşă recunoscută, sufletistă, iubitoare de oameni, a fost şi ea ajutată la rândul ei.....Bunicul meu a murit la 93 de ani (iar bunica la 80), ultimii 15 ani au stat cu noi, la bloc. Bunicul şchiop fiind nu a mai ieşit din casă, dar era foarte lucid, citea mult, privea la televizor, îngrijea flori...Nu l-am auzit niciodată plângâdu-se, adică " ce-am avut şi ce-am pierdut!".

    Voiam să spun că bunicii mei au trecut prin schimbarea "comunistă", au pierdut, dar au supravieţuit. Eu mă felicitam. Copil fiind, consideram că trăiesc într-o societate dreaptă, mi se părea că primesc răsplata cuvenită muncii (adică notele). În serviciu, totul mergea de la sine, munca era rutină, fiind o societate închisă nu prea aveam comparaţii, mai tot omul îşi putea cumpăra un apartament într-o cutie-bloc. Păream fericiţi, bârfeam nomenclaturiştii şi înjuram numai pe unul...dar aşa e omul făcut să vrea mai mult. Aşa s-a dezvoltat corupţia...Pe de altă parte, scăzând competiţia, scădea şi calitatea muncii.
    Tehnologia rămânea în urmă, tot din lipsă de competiţie şi de sistem închis. Deci teoriile tale, foarte frumoase, pe care eu le agreez nu se potrivesc cu unele trăsături umane.

    1) Dacă ne-am mulţumi cu natura şi ceea ce se găseşte în natură, nu ar mai trebui să facem de mâncare. (când eram copil gândeam: ce de timp ar câştiga omul dacă nu ar mânca...nici nu ar trebui să muncească...numai s-ar juca...), dacă nu trebuie să facem mâncare, nu ne trebuie aragaz, frigider..., nu ne trebuie bani să facem cumpărături... nu ne trebuie televizor să vedem cu cât creşte euro... am lenevi...

    2) Dar când ni s-a face foame s-ar putea să ne certăm cu vecinul pe o coajă de copac, de aici ar veni razboiul…am căuta unelte să fim mai tari...

    Să ştii că progresul tehnologiei s-a născut din considerente militare. E dureros să spun asta, dar cauta în istorie să vezi că marile descoperiri s-au făcut din dorinţa de cucerire a noi teritorii şi noi puteri, nu din dorinţa de a ajuta oamenii. E dureros dar adevărat.

    Unele probleme, pe care nu le văd rezolvate sunt: cum să cultivăm bunul simţ; cum să respectăm cu toţii legile (fără legi nu există soluţii, legi sunt în natură pretutindeni), iar principala lege este: ce ţie nu-ţi place, altuia nu face!

    RăspundețiȘtergere
  2. Sistemul comunist este o schimbare adusă societăţii, însă o schimbară impusă forţat. Ideile comuniste nu au fost susţinute de conducători întocmai pentru că şi ei erau corupţi. Au manipulat oamenii şi i-au făcut să creadă că trăiesc într-o lume bună fără a le arăta alte posibilităţi. Tocmai despre asta este vorba. Cineva care a crescut influenţat de doctrina comunistă nu se putea gândi că lumea poate fi altfel, iar cei care încercau să o facă erau pedepsiţi. O astfel de societate nu putea să supravieţuiască. Era îngrădită în primul rând libera exprimare. Societatea democratică în care trăim însă a fost speculată de cei care doresc să conducă lumea. Oamenii cred că ceea ce spun şi fac este corect tocmai pentru că au crescut cu anumite valori, au primit o anumită educaţie, iar ceea ce este bine şi rău le-a fost impus inconştient.

    În sistemul comunist tehnologia a fost înfrânată pentru că nu existau interese la "înalt nivel" pentru o dezvoltare corespunzătoare. Dacă munca oamenilor ar fi fost înlocuită de maşini atunci întreaga dogmă comunistă îşi pierdea din valoare, iar oamenii nu ar mai fi putut fi manipulaţi aşa cum doreau ei. Manipularea maselor s-a făcut de-a lungul istoriei în diferite feluri: prin religie, prin sistemele de organizare şi prin alte modalităţi de care noi practic nici nu ne putem da seama. Am fost învăţaţi că este bine să muncim şi să ne câştigăm pâinea cu sudoarea frunţii tocmai pentru a putea susţine un sistem corupt. Un sistem monetar în orice fel de societate şi în orice fel de organizare socială şi instituţională este un sistem de manipulare în masă. Tot timpul vor fi indivizi care vor dori să se ridice la un nivel de profit mai înalt decât alţii singurul scop clar fiind profitul şi vor găsi în manipulare un instrument potrivit pentru a face acest lucru. Sistemul monetar este la bază un sistem corupt. Nu poţi fi etic dacă trăieşti într-un astfel de sistem, pentru că tocmai el, sistemul, te va obliga să minţi pentru a supravieţui.

    Există o falsă impresie că trăsăturile umane sunt dobândite la naştere. Nu poate fi nimic mai neadevărat. Trăsăturile umane sunt dobândite pe parcursul vieţii şi ele îşi au originea în societate, educaţie şi anturaj. Dacă ne-am naşte astăzi într-o lume fără crime, nelegiuiri şi într-un sistem care să împiedice prin soluţiile pe care le oferă (tehnologie) şi nu prin forţă aceste manifestări aberante ale rasei umane, atunci am avea alte valori. În primul rând dacă cineva nu ştie ce este aceea o crimă, nu se va putea gândi la ea dacă societatea în care trăieşte şi oamenii cu care interacţionează nu cunosc aceste valori, iar întregul sistem de viaţă poate oferi soluţii în care crimele nu ar fi logice atunci acel cineva nu ar găsi un sens în a comite o crimă.

    Nu ne vom mulţumi niciodată cu natura sau cu lucrurile pe care ni le oferă ea. Acesta este însă nivelul la care numai o fiinţă inteligentă şi capabilă să conştientizeze cu adevărat natura lucrurilor care o înconjoară poate ajunge. Nu dorim oare să ne diferenţiem noi de animale? Nu prin inteligenţă şi capacitate de cunoaştere ne diferenţiem noi de ele? Tocmai aceste lucruri ne fac să spunem că omul doreşte mai mult decât natura i-a oferit. Dacă însă sistemul şi societatea în care vom trăi ne vor oferi din abundenţă resurse pentru a ne acoperi toate nevoile atunci a te certa cu vecinul pentru o coajă de copac nu ar mai avea sens. De ce să fim mai tari când putem găsi o coajă de copac chiar lângă coaja de copac pe care a ales-o vecinul? Eliminarea comportamentului animalic de supravieţuire şi ridicarea naturii umane la un nivel superior prin aceste soluţii ne pot deschide noi orizonturi. Putem să ajungem mai uşor la nivele de cunoaştere neimaginabile astăzi pentru că ne-am focusa energia pe cunoaştere.

    Nu am lenevi dacă am avea toate resursele necesare pentru supravieţuire. Vom găsi întotdeauna lucruri incredibile la care ne vom putea gândi, vom putea să ne exprimăm creativitatea aşa cum nu am mai putut să o facem până acum, vom putea interacţiona cu ceilalţi membrii ai societăţii fără oprelişti sau piedici. Dacă vom fi educaţi să gândim pozitiv şi pentru dezvoltarea umană atunci lenevitul nu ar putea să fie o filozofie acceptată. Nimeni nu s-ar gândi că ar putea lenevi toată ziua numai pentru că ar avea toate resursele necesare pentru supravieţuire disponibile. Nici un individ nu va fi subordonatul unui alt individ, acest lucru nu ar avea sens. De ce să fii subordonat cuiva când ceea ce faci are o anumită valoare pentru tine şi societate şi eşti astfel educat?

    Progresul tehnologiei s-a născut din considerente militare tocmai pentru că omenirea şi-a unit forţele în aceste momente, pentru a cuceri ceva, pentru a înrobi pe cineva, pentru a distruge ceva sau pe cineva. Ce s-ar întâmpla însă dacă omenirea si-ar uni forţele şi ar progresa tehnologic tocmai pentru a ne oferi o societate şi un sistem care să acopere toate nevoile pentru fiecare individ? Dacă toţi acei oameni care au inventat atâtea arme de distrugere în masă şi tot felul de dispozitive şi maşinării cu scopul de a distruge şi-ar fi unit forţele pentru a realiza un mijloc de transport care să consume foarte puţină energie şi să ne permită să călătorim oriunde pe glob în numai 2 ore atunci mai mult ca sigur ar fi realizat acest lucru în mult mai puţin timp decât ne putem imagina. Problema este că numai în situaţii în care suntem forţaţi să ne abatem de la starea de „normalitate” ne putem uni forţele şi putem uita de rasă, religie, naţie şi toate aceste criterii impuse. Numai atunci când vom realiza că nici unul dintre noi nu este atât de diferit faţă de altul vom putea concepe lucruri la care astăzi nici nu ne putem gândi măcar.

    Bunul simţ se cultivă prin educaţie. Un sistem educaţional bine pus la punct sigur va putea oferi acest suport. În ceea ce priveşte legile…legile sunt nişte criterii născocite de umanitate pentru a înrobi şi manipula. De asemenea mersul firesc din natură a fost numit tot lege. Natura şi-a făcut propriile "legi" pentru că a fost nevoită. Şi noi oamenii suntem nevoiţi să ne ridicăm la un alt nivel atât de percepţie cât şi de cunoaştere. Dacă înlocuieşti legile cu soluţii atunci impunerea legii nu ar mai avea sens. De ce sunt atâtea încălcări ale legilor astăzi? Pentru că oamenii nu au fost crescuţi cu anumite valori şi nu au avut parte de o anumită educaţie. Într-un sistem bazat pe resurse în care nevoile fiecărui individ vor fi satisfăcute vor exista alte valori, oamenii vor avea alte repere, mult mai bune decât reperele pe care le au astăzi.

    Alternativa de care am vorbit şi care este promovată de cei care realizează proiectul Venus (www.thevenusproject.com) nu este perfectă. Nu vom putea trăi niciodată într-o societate perfectă şi nu vom putea ajunge niciodată la perfecţiune, însă, repet, este ceva mult mai bun decât avem acum.

    RăspundețiȘtergere