11/04/2008

Un loc special


Lasând la o parte problemele cotidiene, grijile de la birou şi toate celelalte idei care nu ne privesc direct putem descoperi locuri minunate în această ţărişoară a noastră. România este o ţară minunată nu neapărat prin calitatea oamenilor care o locuiesc ci prin locurile minunate pe care le are. Mi-am adus astăzi aminte de un asfel de loc - Dumbrava Sibiului. Dacă ajungeţi aici să nu vă gândiţi că vi s-a întâmplat ceva. Este posibil să credeţi că aţi ajuns în rai. Vă asigur însă că totul este cât se poate de real.



Întregul complex se întinde pe o suprafaţă foarte mare cu multă iarbă verde, păduri şi lacuri. La intrare vă va întâmpina un copac bătrân peste care au trecut mai bine de 6 secole de întâmplări urmând apoi o grădină zoologică destul de bine întreţinută cu o mare varietate de specii de animale din întreaga lume. Urşi, lei, tigrii, şerpi, păuni, maimuţe, berze, bivoli, lame, struţi şi multe alte animale aşteaptă să fie admirate de toată lumea. De la intrare nu poţi să nu remarci numărul mare de copii care vin împreună cu părinţii pentru a admira aceste locuri. Adesea vezi câte un pici lângă ţarcul lamelor care încearcă, îndrumat de părinţii lui, să hrănească cu câteva fire de iarbă verde aceste animale cerşetoare, uimit fiind de modul în care lamele molfăie iarba.



Mergând mai departe de grădina zoologică ajungi într-un loc minunat, un Muzeu al Satului extraordinar. Încă de la intrare poţi vedea frumuseţea naturii şi a caselor reconstituite întocmai. Dacă te apuci şi numeri toate tipurile de locuinţe, mori, ateliere, curţi şi aşa mai departe vei ajunge probabil la aproximativ 150. Case ale olarilor, fierarilor, morarilor, ateliere de morarit, ţesut, spălat, până şi o pistă de popice descoperită în ţinuturile învecinate şi un vârtej rudimentar din lemn ca cele pe care le vedem azi în parcurile de distracţii împânzesc acest loc arătându-ne modul de viaţă al românilor din întreaga ţară, obiceiurile şi îndeletnicirile lor trecute. Toate clădirile sunt redate atât de bine încât dacă cineva te-ar lega la ochi şi te-ar aduce aici ai spune că te-ai întors în timp. Vizitatorii pot afla informaţii despre fiecare clădire din acest imens ansamblu, fiecare dintre aceste clădiri având documentaţii expuse la intrare.


Dacă vi se face foame puteţi face un popas la hanul din centrul Muzeului unde puteţi mânca bucate tradiţionale româneşti pe săturate. Clădirea hanului este una deosebită, cu arhitectură clasică sătească, făcând şi ea parte din întregul ansamblu reconstituit. Mesele sunt toate din lemn, la fel ca şi scaunele. Ospătarii sunt atenţi, însă dacă este foarte aglomerat puteţi aştepta mai mult până vine comanda. Dat fiind însă locul în care este amplasat hanul, în pădure pe malul unui lac, timpul trece repede fiecare fiind mai mult ca sigur absorbit de frumuseţea peisajului. O linişte odihnitoare (în ciuda zarvei mesenilor) se simte în aerul din jur. Dacă petreci aici măcar două ore poţi spune că te-ai relaxat pentru un an întreg, atât de încântătoare sunt peisajele.

Recomand acest colţişor de rai tuturor celor care au trecut printr-o perioadă mai agitată şi au nevoie de linişte şi relaxare. Veţi găsi aici privelişti încântătoare, de poveste, veţi avea parte de plimbări liniştite, veţi putea respira aer curat şi veţi uita de toate grijile şi problemele. La întoarcerea din această excursie vă veţi simţi excelent, împliniţi şi veţi realiza că viaţa poate fi frumoasă, că există locuri în această lume care ne pot face fericiţi şi ne pot încânta privirea şi sufletul peste măsură.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu