6/13/2010

Bruxelles - capitala Belgiei

Ne-am întors în Bruxelles unde urma să petrecem ultimele 4 zile ale acestei excursii. Pe tren am asistat la o arestare în toată regula. Două persoane din compartiment au adus probabil câteva suveniruri interzise din Amsterdam.



Impresia pe care ne-a lăsat-o Bruxelles nu este deloc cea la care ne-am fi aşteptat. Nu diferă foarte mult de Bucureşti. Este un oraş la fel de mare, murdar, aglomerat, prăfuit, un conglomerat de oameni din diferite colţuri ale lumii. Cu toate acestea are anumite atracţii turistice de pe urma cărora profită din plin: Piaţa Mare din Bruxelles, Statuia Menneken Pis, Atomium, Basilica de la Koekelberg, parcul Mini-Europa şi alte câteva.

Piaţa mare din Bruxelles are o arhitectură deosebită, clădiri vechi, fastuoase, impunătoare. Este însă foarte aglomerată la orice oră din zi, străzile care duc spre piaţă fiind aproape pline de oameni. Pe aceste străduţe se găsesc de altfel şi multe magazine cu specialităţile Belgiene din ciocolată, alături de waffle-uri şi cartofii prăjiţi cu asortimente. De asemenea restaurantele îmbie trecătorii cu mirosul scoicilor, alte specialităţi belgiene.











Mennenken Pis este o statuie extrem de mică, acoperită de regulă de turiştii dornici să se fotografieze aici, nu departe de Piaţa Mare. Se spune că există peste 600 de diferite costumaţii făcute special pentru Mannenken Pis de-a lungul timpului: costume de crăciun, exotice sau diferite pălării care sunt păstrate într-un muzeu. Există multe indicatoare destul de clare, mai ales în centrul oraşului aşadar şansele să te rătăceşti sunt destul de mici.



Tot lângă Piaţa Mare am descoperit şi Muzeul Ciocolatei, nu foarte mare de altfel, însă în care am aflat istoria ciocolatei, moduri vechi de producţie, cum se extrage cacao şi câte specialităţi de ciocolată pot exista.





Basilica de la Koekelberg este impresionantă. Este şi greu de ajuns la ea, însă am fost uimiţi că se vede perfect la capătul bulevardului tocmai din centrul oraşului de la staţia de metrou Botanique (de lângă Grădina Botanică). Este o clădire extrem de mare, iar interiorul este grandios. Întâmplător se oficia o nuntă aşa că ne-am plimbat puţin şi prin interior.







După vizita la Basilica de la Koekelberg am pornit spre Atomium. Din păcate am aflat că există staţie de metrou chiar lângă Atomium abia la întoarcere. Am mers aşadar aproximativ o oră şi jumătate pe jos, dându-ne impresia că nu mai ajungem deşi vedeam imensa imitaţie a atomului de fier ca şi cum ar fi fost lângă noi. Abia când am ajuns aproape ne-am dat seama de fapt cât de mare este această imitaţie.





Tot aici am vizitat parcul Mini-Europa, în care există miniaturi a celor mai importante clădiri din oraşele europene. A fost o experienţă extrem de interesantă, notându-ne oraşele din Europa pe care ar trebui să le vizităm în viitor.







Am vizitat şi Parlamentul European, iar marea mea dezamăgire a fost faptul că nu am reuşit să văd Muzeul de Istorie Naturală, care evident era închis luni, când ne-am decis să mergem. Sper însă să reuşesc să văd un astfel de muzeu în cele din urmă. Era foarte interesant pentru că aici exista o gamă variată de fosile de dinozauri descoperiţi pe întreaga planetă. Deci dacă mergeţi în Bruxelles să nu îl rataţi, este chiar lângă Parlamentul European.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu