5/23/2009

Bratislava

După excursia din Budapesta ne-am îndreptat spre Bratislava. Era duminică iar lumea se odihnea aşa că drumul a fost destul de liniştit. Din Budapesta până în Bratislava nu sunt decât aproximativ 200 de kilometri aşa că am ajuns destul de repede. La graniţă ne-am oprit doar pentru a cumpăra rovignetă pentru că nu s-a deranjat nimeni să ne controleze documentele. Aveam rezervare la hotel Chez David care era situat la 5 minute de mers pe jos de castelul Bratislava. Am fost foarte încântaţi când am aflat acest lucru, castelul fiind un obiectiv turistic important al oraşului. După trei zile în care “am luat la picior” Budapesta gândul că eram aproape de castelul Bratislava ne-a bucurat mult. Doar am lăsat bagajele şi am pornit să “inspectăm” oraşul.




Am găsit Bratislava într-o zi foarte liniştită. Ne-am îndreptat spre centrul vechi al oraşului. Aici am putut vedea multe clădiri vechi păstrate bine, probabil şi restaurate recent. Magazinele cu suveniruri erau peste tot iar lumea se înghesuia să cumpere. Centrul vechi este foarte frumos, nu este foarte aglomerat, poţi găsi terase unde poţi bea liniştit o bere. Turiştii nu se înghesuie foarte tare, în schimb însă erau mult mai mulţi decât turiştii care calcă prin Bucureşti în trei luni de zile.



Am zăbovit puţin într-un parc din centrul oraşului înconjurat de terase. Am încercat să luam bilete pentru o plimbare cu trenuleţul prin Bratislava sperând să economisim energie. Până atunci văzusem câteva astfel de trenuleţe plimbându-se prin oraş, însă până ne-am hotărât să luăm bilete pentru o astfel de plimbare nu am mai putut găsi nici un trenuleţ disponibil. Era Duminică şi probabil aveau program scurt. Ne-a părut rău însă ne-am revenit repede. Am măncat şi am băut bere (pivo) şi am pornit din nou prin oraş.



Ne-am îndreptat spre castelul Bratislava, un loc frumos care trebuie văzut. De aici poţi vedea aproape tot oraşul. Se poate vedea celebrul pod Nový Most şi cartierul Petržalka. Bineînţeles că pentru a ajunge aici trebuie să urci, aşa cum trebuie să urci în orice alt loc pentru a putea vedea panorama unui oraş. Nu ne-a părut însă rău pentru că priveliştea a meritat tot efortul.

Bratislava este celebră şi pentru statuile ciudate aflate pe străduţele din centrul vechi aşa cum sunt: muncitorul din canalizare sau paparazzo. Am reuşit să le găsim pe toate deşi pe unele le-am descoperit din pură întâmplare.

Oraşul poate fi vizitat fără probleme într-o singură zi. Este un oraş frumos şi liniştit în care oamenii par relaxaţi, unde poţi găsi privelişti şi locuri frumoase şi în care îţi va fi greu să te rătăceşti dacă locuieşti aici o lună de zile.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu