1/08/2009

Wow Wee Roboquad

Am descoperit întâmplător un site de unde se pot cumpăra o serie de roboţei domestici, unii dintre ei putând fi programabili de către utilizatori. Este foarte interesant mai ales că aceşti roboţei mai evoluaţi funcţionează cu sistem de operare Linux şi au anumite programe de personalitate, pe care le pot crea chiar şi utilizatorii. Este incredibil câte lucruri pot face aceşti roboţei odată programaţi :).




Eu am ales un model pe care cred că o să îl şi achiziţionez. Se numeşte Wow Wee Roboquad.

Roboquad este primul robot artropod, cu o mobilitate şi receptivitate a senzorilor fără precedent. Poate reacţiona foarte rapid la stimulii din mediul înconjurător şi poate urmări un obiect în mişcare în orice direcţie (înainte, înapoi şi lateral dreapta-stânga). Întrucât îşi poate roti capul cu 360 grade, nu e nevoie să-şi mişte mai întâi corpul pentru a monitoriza zona în care se află. Poate scana încăperea cu un fascicul infraroşu focalizat şi poate lua hotărâri rapide cu privire la modul de interacţiune cu mediul. Detectorul infraroşu de mare precizie poate sesiza obiecte aflate până la o distanţă de 4 metri, le poate identifica mărimea şi poate recunoaşte chiar detalii spaţiale cum ar fi tocul unei uşi. Odată ce identifică un obiect, el îl poate urmări atunci când se pune în mişcare. Roboquad se poate deplasa în orice direcţie cu 3 viteze diferite. Poate trece în camera vecină dacă uşa e deschisă şi detectează marginile mesei. Este dotat cu senzori de sunet, lumină şi proximitate. Astfel, reacţionează la sunete şi face diferenţa între lumină şi întuneric. Reacţia e diferită în funcţie de starea robotului: precaut, agresiv şi activ. Roboquad poate fi folosit şi ca un sistem de securitate. Îi sperie pe intruşi cu sistemul de iluminare multicoloră şi efectele de sunet tehno.

Are 72 de funcţii predefinite - controlează mişcările şi comportamentul lui Roboquad. Are 4 moduri de programare. Are control direct. Are mod de explorare autonomă. Are modul de pază: scanează vizual şi sonor mediul. Somn (stand-by) după 5 minute de neutilizare, închidere totală (shut-down) după 24 ore ; 2 programe demonstrative: dans şi mişcare. Este programabil: până la 40 mişcări. Deţine agilitate, uşurinţă în mişcare datorită picioarelor rotative, gâtului articulat. Are un control avansat al mişcărilor, are direcţie controlată, un stil de mers controlat (mers de rac, mers apăsat, mers rotativ), are mişcări de cap controlate, senzor de lumină: în funcţie de luminozitatea mediului, Roboquad îşi va aprinde sau stinge ledurile. Reacţiile şi comportamentul i se schimbă când se lasă întunericul. Are senzori de sunet: reacţionează la sunete şi caută obiectul cel mai apropiat (când stă pe loc). Interacţionează cu mediul în timp ce se deplasează, scanând şi evitând obstacolele. Comportament: 3 tipuri de personalitate – precaut, agresiv, activ; Starea de precauţie – Nivelul de precauţie determină cantitatea de informaţii pe care o procesează senzorii robotului: la nivele mai mari, el va observa orice obiect şi va petrece mai mult timp cu rutinele de scanare activate; Starea de agresivitate – Nivelul de agresivitate determină reacţia la senzori: la un nivel mai înalt va fi mai nervos şi agresiv iar la un nivel mai scăzut va fi neliniştit şi timid; Starea de activitate – La nivele înalte, Roboquad va fi mai activ şi va străbate distanţe mai lungi cu viteze mai mari. Are un sistem vizual IR de precizie folosit pentru a evalua distanţe şi obiecte şi pentru a-i determina comportamentul. Are nivele multiple de scanare, 5 secvenţe de scanare, scanare inteligentă: examinează împrejurimile, apoi reacţionează dacă intervine vreo modificare. Reacţiile sunt conforme cu nivelele de agresivitate şi activitate . Are scanare dreapta-stânga: se va întoarce şi va privi orice obiect aflat până la 1 metru spre dreapta sau stânga. Apropiere de cel mai apropiat obiect: priveşte stânga-dreapta îşi fixează privirea pe cel mai apropiat obiect şi se deplasează către el . Fuga: va alege cel mai larg spaţiu deschis şi se va deplasa către el. Răspuns reflex: dacă un obiect se apropie foarte rapid de scanerul lui Roboquad, acesta va reacţiona potrivit cu nivelul de agresivitate selectat.

Un comentariu: