7/15/2010

Difensina 1 - activitatea antibiotică a mierii de albine

Un grup de cercetători de la Academic Medical Center din Amsterdam a reuşit să identifice în premieră principiul activ care conferă mierii proprietăţi antibacteriene.

Mai exact, cercetătorii olandezi au descoperit că albinele produc o anumită proteină, denumită "difensina 1", pe care-o adaugă mierii. Iar proteina în chestiune, au explicat oamenii de ştiinţă, ar putea fi utilizată pentru protejarea de infecţii şi arsuri, în tratamentul infecţiilor dermatologice şi, în viitor, la dezvoltarea de noi medicamente capabile să combată infecţiile rezistente la antibiotice. "Am clarificat în totalitate bazele moleculare ale activităţii antibiotice a mierii", a comentat unul dintre cercetători, Sebastian A.J. Zaat.

În cadrul studiului lor, oamenii de ştiinţă au dezvoltat o metodă de determinare şi măsurare selectivă a activităţii antibacteriene a tuturor compuşilor existenţi în miere, şi au stabilit că bună parte din efectele "miraculoase" ale acesteia se datorează acestei proteine, difensina 1, esenţială pentru sistemul imunitar al albinelor, adăugată în miere la final.

Sursă Le Scienze: http://lescienze.espresso.repubblica.it/articolo/Il_segreto_dell_attivit%C3%A0_battericida_del_miele/1344033

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu