5/01/2010

Ramă clăditoare

Acum 6 zile am introdus în fiecare stup câte o ramă clăditoare. Albinuţele ar fi trebuit să construiască singurele aceasta ramă de la zero. Şi nu mică mi-a fost mirarea când am realizat că în 6 zile au reuşit aproape să finalizeze aceasta ramă, ba mai mult în unii stupi rama era chiar ouată.

Peste aproximativ 20 de zile această ramă ar trebui scoasă din stup şi tot puietul de trântor ar trebui exterminat pentru a putea ţine în frâu acarianul varooa care se postează în fagurele de puiet, în special cel de trântor care eclozionează cel mai târziu. Odată cu exterminarea puietului de trântor o mare parte din populaţia de acarian varooa va fi eliminată, păstrând astfel numărul lor la o cifră acceptabilă până la tratamentele din toamnă.
La un stup am reuşit chiar să vedem matca care era la treabă pe rama clăditoare. Ne cerem scuze pentru calitatea imaginilor - probleme tehnice.

Şi cam aşa arată o ramă plină aproape ochi cu puiet căpăcit. Matca a ouat această ramă în urmă cu aproximativ 15-20 de zile.


2 comentarii:

 1. Bravo, Cosmin!
  Ma bucur mult ca ai pus in practica ideea cu stuparitul. Felicitari!!!

  Un client il ai asigurat: familia Poterasoiu.

  Cu mult drag,
  Cristina

  RăspundețiȘtergere
 2. Măcar să reuşesc să le păstrez până la anu'. Întâi le asigur lor mierea şi abia apoi ne vom putea înfrupta şi noi. În prezent sunt hărnicuţe şi le-am şi înmulţit. Din 4 au ieşit acum 7 familii. Să vedem ce urmează...

  RăspundețiȘtergere