2/25/2010

Şalul din pânză de păianjen

Şi sfântul Dimitrie Basarabov a plâns o viaţă că a călcat pe un păianjen...iar Vasile Voiculescu nu şi-a lăsat copiii să-i repare nici iarna un perete spart ca să nu deranjeze un singur păianjen care-şi instalase pânza acolo...



Un britanic, istoric de artă, a creat cel mai mare şal din lume ţesut din mătase. Până aici nimic deosebit, poate doar abilitatea istoricului de a ţese! Dar dacă sursa materialului folosit sunt 1 milion de păianjeni, atunci devine interesant şi poate şi un pic înfricoşător, chiar dacă nu vă e teama de ei, aşa-i?

Un istoric de artă a creeat ceea ce este considerat a fi deocamdată cea mai mare şi mai rară bucată de material textil făcuta în întregime din mătasea păianjenului de aur. Şalul ţesut din mătase măsoara 3,35 metri, i-a luat lui Simon Peers 5 ani să-l facă şi l-a costat pe el (alături de partenerul său de afaceri american Nicholas Godley) peste £300,000.



Şalul a fost expus la Muzeul American de Istorie Naturală din New York săptămâna trecută şi urmează a fi expus şi la Londra anul viitor. Mătasea toarsă de un păianjen auriu sferic este mai puternică decât oţelul sau kevlarul, însă mult mai flexibilă, desigur. Mătasea a fost extrasă de la mai mult un million de păianjeni rotunzi aurii, ce pot fi găsiţi în Madagascar. Doar femelele produc mătasea, ce este cunoscută şi apreciată pentru culoarea sa perfect aurie şi pentru rezistenţa firului.

“Nu vreau să sune pretenţios, dar ceea ce am intenţionat noi a fost să facem o operă de artă!” a declarat pentru New York Times Mr. Godley. “Şi simt că ceea ce am făcut noi, într-un fel este mai excepţional datorită efortului extraordinar înmagazinat în acest superb şal.”



Conform Sunday Times, păianjenii, ce nu sunt otrăvitori, au fost cu grijă plasaţi separat astfel încât să nu poată să se mănânce între ei sau să scape.

A fost nevoie de un milion de păianjeni, cinci ani şi £300,000 pentru a crea cel mai mare şi mai rar şal din lume făcut din mătase de păianjeni. Ţesătorii au extras apoi cu grijă firele. Un păianjen este capabil să toarcă până la 400 de yarzi de fir auriu.

Nicholas Godley a declarat pentru Wired Science: “14.000 de păianjeni au dat cam o uncie de mătase (0,03 kg) iar şalul cântăreşte cam 1,18 kg. Cifrele sunt uluitoare.” “A trebuit să găsim oameni doritori să manevreze păianjenii, pentru ca aceştia ciupesc, muşca” a adăugat el.



Simon Peers şi Nicholas Godley, ce au lucrat la proiect timp de cinci ani, spun că au creat o operă de artă. Peers a fost inspirat de încercarea unică a unui administrator colonialist francez din secolul 19 ce a încercat să ţeasă o pânză din mătasea acestor păianjeni. “Nu am fost sigur dacă poveştile erau îndoielnice sau reale” a spus Simon Peers pentru Sunday Times.

Încercările iniţiale de a recrea o elaborată maşinărie ce putea să toarcă până la 24 de păianjeni deodată au fost dejucate când … păienjeniţele au început să se mănânce între ele. Peers a declarat ziarului: “Am început cu 20 şi am sfârşit cu 3 foarte grase”.

Şalul din mătase de păianjen a fost ţesut manual cu motive tradiţionale din Madagascar şi este mai mare decât orice altă bucată textilă făcuta dintr-un astfel de material.



Simon Peers mai ştie doar două alte astfel de piese, ambele fiind de doar câţiva centimetri lăţime şi care sunt păstrate într-un muzeu în Lyon, Franţa. “Cred că am depăşit pe oricine altcineva” a spus el pentru Sunday Times.

În timp ce unii păianjeni au murit în mod natural în timpul producţiei, Simon Peers şi Nicholas Godley au imaginat un sistem astfel încât păianjenii folosiţi erau eliberaţi zilnic. “Am devenit un fel de apăratori ai acestor păianjeni, ceva ce niciodată nu ne-am gândit că am fi putut deveni” a declarat N. Godley pentru New York Times. “Sunt nişte creaturi cu o înfăţişare cu adevărat regală”.

(articol adaptat după Daily Mail)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu