3/03/2009

Ţiganii din Europa



Peste tot în presă, pe diferite site-uri, pe bloguri se tot vehiculează reacţia celorlalte popoare europene faţă de noi românii. Totul a început în Italia unde rata criminalităţii a crescut vizibil datorită ţiganilor care săvârşesc diferite nelegiuiri grave împotriva italienilor. Ceea ce este însă foarte trist este că în mintea tuturor italienilor şi a altor neamuri europene ţiganii sunt români. iar românii sunt ţigani. Cu alte cuvinte când spui român asociezi totul cu ultimele evenimente nefericite ce au avut loc în Italia, evenimente în care au fost implicaţi mai mulţi ţigani. Totul este incredibil pentru italieni. Trăiau atât de fericiţi şi liniştiţi, iar aceste evenimente i-au afectat atât de tare încât s-au trezit din acest vis frumos şi au luat contact cu realitatea, o realitate la care nu cred că se aşteptau. Lucrurile nu sunt noi pentru italieni, însă în această perioadă au luat o amploare deosebită. Italia nu mai este un loc sigur pentru nimeni. Anul trecut spre exemplu când am făcut o excursie în Italia şi am fost nevoiţi să rămânem în gară la Roma pentru 4 ore în noapte cât aşteptam trenul am fost la un pas de a fi jefuiţi. Şi de către cine? Oare? De către ţigani. Evident.



În ultimii ani este adevărat că ştirile de la ora 5 de pe canalele naţionale româneşti nu au mai prezentat un număr aşa de mare de infracţiuni comise de ţigani. Concluzia nu poate fi decât aceea că mulţi dintre ei au plecat pe unde au putut: Italia, Spania, Elveţia şi aşa mai departe. Au invadat practic viaţa oamenilor din aceste ţări care nu erau obişnuiţi, ca noi românii, cu astfel de infracţiuni grosolane şi zilnice. Pentru noi ştirile de groază sunt o parte din viaţă. Violuri, crime, jafuri, hoţii, evadaţi periculoşi, toate aceste lucruri le auzim zi de zi. Ne-am obişnuit cu ele şi unii dintre noi au învăţat să le ignore. Toate aceste lucruri se datorează educaţiei şi modului de viaţă. Credeţi ca aceşti oameni care săvârşesc toate aceste infracţiuni ar mai fi comis aceste nelegiuiri dacă ar fi avut ce le trebuie, dacă statul le-ar fi oferit condiţii prielnice, dacă le-ar fi oferit un sistem cu o educaţie adecvată? Poate că da sau poate că nu. În orice caz discriminarea a pornit de la divergenţele etnice dintre români şi ţigani. Evident ţiganii au făcut ce au putut pentru a supravieţui şi au făcut din România casa lor. Au realizat însă că pot face mai multe şi în alte state şi că se pot descurca mai bine în alte ţări, România fiind o ţară în care nivelul de trai a fost şi este unul foarte scăzut în comparaţie cu celelalte state europene.



Noi românii am trecut printr-o perioadă asemănătoare cu cea din Italia, Spania sau alte state referitor la ţigani, o perioadă de groază în care cuvântul ţigan îţi inspiră teamă, frică, panică, un sentiment de greaţă. Îmi aduc aminte de momente în care ţiganii erau asociaţi instantaneu cu hoţi, criminali, violatori (imagine care nu s-a schimbat nici până azi). Toate clanurile mafiote din România erau constituite din ţigani sau infractori care îi susţineau. Ei făceau legea străzilor, ei tăiau, ei spânzurau peste tot în România. Astăzi situaţia s-a mai calmat puţin, deşi cei mai mari interlopi încă se mai ocupă cu vechile îndeletniciri, numai că şi-au extins activitatea şi pe alte meleaguri. Crimele de azi ale ţiganilor din Italia sunt doar începutul. Poate că măsurile luate de italieni vor fi mai înţelepte decât cele luate de români. Cu toate astea însă va trebui să acceptăm faptul că ţiganii fac parte din etniile europei. Va trebui găsit un sistem care să îi accepte fără să îi oblige să săvârşească toate nelegiuirile de care mulţi sunt îngroziţi. Mi-e frică însă că se va întâmpla la fel cum s-a întâmplat şi la noi.



Ceea ce nu înţeleg italieni, spaniolii şi alţii este faptul că ţiganii sunt nomazi. Atât cât vor exista ei se vor plimba acolo unde cred că viaţa este mai bună, acolo unde cred că vor avea un trai mai bun şi acolo unde vor putea să îşi ducă mai departe tradiţiile şi stilul de viaţă. De ce noi românii respectăm mâncărurile tradiţionale (sarmalele,ciorbele, etc.), costumele populare şi alte lucruri rămase de la înaintaşii noştrii? De ce italienii respectă mâncărurile tradiţionale (pastele, pizza, etc.), culesul măslinelor sau alte tradiţii autohtone? Din aceleaşi motive şi ţiganii vor continua să îşi păstreze tradiţiile, dansurile şi muzica ţigănească, traiul în corturi (caracteristică de bază a popoarelor nomade) şi legile proprii nescrise. Soarta lor tragică este că nu au un loc al lor aşa cum avem noi românii sau italienii sau spaniolii sau alţii. Ţiganii sunt nevoiţi să se plimbe. Iar acolo unde se plimbă, datorită modului greu de integrare impus de cei care "stăpânesc" teritoriul respectiv, sunt nevoiţi să comită delicte, să fure pentru a supravieţui (unii dintre ei). În scurt timp imaginea negativă despre ţigani se răspândeşte în rândul celor care ocupă de drept teritoriul respectiv.



Problema de bază este aceea că italienii sau spaniolii sau elveţienii confunda etnia rommă cu etnia română. A fi român nu este acelaşi lucru cu a fi ţigan şi nici invers. Faptul că mulţi dintre ţigani au plecat din românia şi au venit în Italia este practic singurul lucru pe care italienii, spaniolii, elveţienii şi alţii îl văd. Este păcat că românii au devenit ţigani în mintea tuturor. Românii cinstiţi sunt condamnaţi pe nedrept. Le este ruşine pentru ceva de care nu ar trebui să le fie ruşine. Mulţi dintre ei, datorită presiunilor din toată Italia, ajung să creadă că se identifică cu aceşti ţigani care comit toate aceste delicte. Este păcat că s-a ajuns la această situaţie, şi toţi italienii vor să li se plângă de milă. Nouă cine ne-a mai plâns de milă când nu puteam să mergem pe stradă liniştiţi noaptea sau chiar ziua de frică să nu ne sară un ţigan la gât, sau mai rău să primim ameninţări cu moartea din partea membrilor ţigani? Este uşor să atragi atenţia întregii lumi la problemele pe care le ai, însă din păcate vei rămâne cu ele, în cazul în care nu sunt luate măsuri mai ales interne. A trimite rromi înapoi în România nu este o soluţie atâta timp cât ei se vor putea întoarce. Iar dacă nu se vor mai putea întoarce în Italia vor merge în alte ţări. Sper din tot sufletul să nu se ajungă la situaţia în care toţi rromi să fie obligaţi să rămână în România. Atunci practic va fi teribil şi pentru români. Nu se face diferenţiere între rromi şi români deci vom fi obligaţi, dacă se va ajunge aici, să rămânem în ţărişoara noastră. E frustrant când te gândeşti că românii au contribuit la venitul multor italieni, spanioli, elveţieni sau ce or mai fi ei, muncind cinstit, de cele mai multe ori peste program pentru a putea trimite şi ei câteva sute de euro pentru cei de acasă din România. Nu putem să negăm faptul că situaţia actuală este foarte delicată, iar dacă nu se va administra cum trebuie, putem asista la scenarii dintre cele mai sumbre pentru românii din Italia sau alte ţări europene. Rămâne de văzut cum se vor descurca autorităţile italiene în mod special cu această situaţie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu