3/03/2010

Oţetul

<><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><>
Cele spuse mai jos sunt preluate dintr-o sursă momentan necunoscută mie.
<><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><>

Dacă intri într-un magazin, vei vedea culoare întregi pline cu cele mai recente produse ce promit să îţi economisească timpul şi energia, în timp ce îţi fac casa strălucitor de curată.

Din păcate, multe dintre aceste produse conţin chimicale toxice care îţi pot afecta sănătatea şi mediul.

Până la Al Doilea Război Mondial, ne descurcam perfect la curăţat cu ingrediente normale de bucătărie, cum ar fi lămâile, sarea, oţetul şi bicarbonatul de sodiu.

Publicitatea ne-a făcut să credem că avem nevoie de o multitudine de produse – căte unul pentru fiecare cameră. Unul pentru chiuvetă, unul pentru cadă, unul pentru podele, unul pentru depunerile de calcar…şi lista nu se mai termină.

Astăzi vreau să vorbesc despre oţetul alb, care este un produs uimitor.

Geamurile şi oglinzile tale vor străluci cu un minim efort, lăsând totul fără urmă de mizerie.

Ceainice, robinete, capete de duş şi vase de toaletă nu vor mai avea nici un fel de depunere de calcar.

Mirosurile vor dispărea în mod natural.

Mucegaiul va fi păstrat la distanţă dacă îţi faci obiceiul de a stropi faianţa şi perdeaua de la duş cu oţet, după baie.

Podelele tari vor rămâne fără grăsime sau alte urme, şi lucioase în acelaşi timp.

Şi, dacă asta nu e destul, poţi să cureţi şi fundurile de bucătărie cu oţet, să îndepărtezi furnicile şi îl poţi adăuga şi la ciclul de stoarcere al maşinii de spălat pentru a-ţi înmuia hainele.

Tot ce trebuie să faci este să umpli pe jumătate o sticlă cu pulverizator cu oţet alb, să o umpli până sus cu apă şi gata! Foloseşte o bucată de material cu fibre mici şi casa ta vă străluci cât ai clipi din ochi.

Mulţi oameni sunt îngrijoraţi de miros, dar acesta se disipează pe măsură ce se usucă şi nu rămâne în aer pentru prea mult timp.

Nu duşul este de vină!

Ci depunerile de calcar, care nu mai lasă apa să iasă prin orificii. Introdu capătul duşului metalic într-o pungă din plastic (mai rezistent!) în care ai turnat oţet cât să-l acopere. Leagă bine capătul pungii şi lasă la înmuiat peste noapte. Dacă "para" duşului nu s-a curăţat complet, repetă operaţia.

Brânza ţine mai mult...

...dacă o înveleşti într-o bucată de pânză înmuiată în oţet.


Nu mai rămâne nimic!

Petele care apar de la deodorantul spray pe bluze, rochii etc. în zona subraţului sunt inestetice, neplăcute. Ca să le faci să dispară, pulverizează oţet pe zona respectiva cu câteva ore înainte să le speli.


Un covor aproape nou

Ţi se pare că persanul tău s-a decolorat? Amestecă o parte oţet cu două părţi apă fiartă şi freacă temeinic suprafaţa acestuia. Dacă timpul îţi permite, ar fi bine să procedezi la fel după fiecare aspirare.

Dacă ţi-ai pătat mâinile cu cerneală, curăţă-le bine cu o periuţă înmuiată într-o soluţie de oţet şi sare. Spală-te apoi ca de obicei, cu apă şi săpun.


Vei vedea mai bine de la volan

Vrei ca în dimineţile de iarnă să nu-ţi mai pierzi timpul cu îndepărtarea stratului de gheaţă format noaptea pe parbriz? Atunci, seară de seară, şterge-l bine cu o soluţie din oţet (trei părţi) şi apă (o parte).


Împrospătaţi-vă draperiile.

Amestecaţi o lingură de oţet alb cu două căni de apă caldă şi vărsaţi amestecul într-un flacon cu pulverizator. Aspiraţi-vă bine perdelele, apoi stropiţi-le cu soluţia oţetată, fără a le desprinde de pe suport. Când se usucă, cutele formate cu vremea dispar, la fel ca şi mirosul statut de mucegai sau fum de ţigară.


Cenuşa din sobă sau şemineu

O pulverizare uşoara cu oţet împiedică răspândirea cenuşei în casă, când e scoasă din sobă sau şemineu. Îmbibaţi şi ziarul pe care scoateţi cenuşa cu soluţie de oţet (o lingură la două ceşti de apă) şi operaţia de curăţire va decurge uşor şi igienic.


Lumină mai strălucitoare

Optimizaţi lumina din casă, curâţind becurile cu apă cu oţet (o lingură de oţet la un litru de apă). Ştergeţi becurile reci cu o cârpă înmuiată în soluţie, apoi uscaţi-le cu un ştergar care nu lasă scame.


Parchet lucios

Ceara de parchet va dura mai mult timp şi va luci mai puternic dacă înainte de a o aplica, spălaţi parchetul cu apă amestecată cu oţet. O cană de oţet pusă într-o jumătate de căldare de apă caldă reprezintă formula optimă.


Îngrijirea pereţilor

Pereţii daţi cu vinarom se curăţă cu apă săpunită (clăbuc de săpun), apoi se clătesc cu amestec de apă calda şi oţet alb, în proporţie de 1/2 cană de oţet la o jumătate de căldare de apă.


Sfeşnice din sticlă sau ceramică

Înmuiaţi sfeşnicele în apă foarte fierbinte amestecată cu detergent. Frecaţi rămăşiţele de ceară cu un burete, apoi clătiţi-le în apă caldă, în care puneţi puţin oţet alb. Ungeţi cu ulei partea unde se inserează lumânarea în sfeşnic. După ce arde, va fi mai uşor de scos.


Amestec ideal pentru geamuri

O lingură de oţet alb, o lingură de amoniac, 3 picături de detergent lichid, o cană de apă. Amestecaţi componentele şi puneţi-le într-un flacon cu pompă. Agitaţi bine înainte de a vaporiza sticla ferestrelor, apoi ştergeţi cu un şomoiog de hârtie de ziar sau cu o cârpă moale.


Cum se înlătură mucegaiul.

Prezent mai ales în locurile umede din bucătărie, mucegaiul este o ciupercă moale, spongioasă, respingătoare ca înfăţişare, de culoare albă, neagră sau verzui-violacee. Ea creşte mai ales în locurile neaerisite şi întunecoase, unde persistă o atmosferă caldă şi umedă. Se dezvoltă mai ales în zonele de evacuare a apei din duşuri şi băi, hrănindu-se din grăsimile pe care le eliminăm prin spălare şi din particule de murdărie. Cel mai bun antidot: oţetul! Frecaţi zonele metalice în care s-a format mucegai mai întâi cu o hârtie de şmirghel, înmuiată în oţet. Utilizaţi apoi o periuţă de dinţi înmuiată în oţet, pentru zonele la care se ajunge mai greu. Clătiţi cu apă curată, apoi cu oţet, ştergeţi locul cu o cârpă uscată.



Cum se înlătură pelicula de săpun


Diferitele părţi ale duşului şi robinetele de la chiuvetă şi băi sunt ameninţate permanent de formarea unei depuneri de săpun, care devine rezistentă în timp. Oţetul şi bicarbonatul de sodiu le elimină. E suficient să umpleţi o cană de bicarbonat în care să adăugaţi atâta oţet cât să se formeze o pastă şi aveţi soluţia la îndemână. Aplicaţi-o pe zonele acoperite cu pelicula de săpun şi lăsaţi să acţioneze 5 minute. Frecaţi cu un burete, clătiţi cu apă cu oţet, ştergeţi cu o cârpă uscată.


Cum scăpaţi de mirosul urât din baie

În loc să utilizaţi spray-uri toxice pentru împrospătarea aerului din baie, folosiţi apă amestecată cu oţet de mere, pusă într-un recipient cu sifon. Va înlătura cele mai neplăcute mirosuri. Vaporizările cu oţet, în loc de parfum floral, sunt recomandate mai ales în casele locuite de persoane care suferă de astm.


Pentru întreţinerea protezei dentare

Un periaj rapid cu oţet alb de mere va face să strălucească protezele dentare, suprimându-le şi mirosul neplăcut. Dacă lăsaţi toată noaptea proteza în apă, adăugaţi şi o jumătate de lingură de oţet.



Un amestec simplu de substanţe non-toxice care elimină murdăria şi chiar dezinfectează. Puteţi găsi ingredientele necesare chiar în dulapul de acasă sau la magazinul din cartier:
- bicarbonat de sodiu;
- oţet de alcool (nu de vin);
- apă caldă;
- ulei esenţial de lămâie sau de eucalipt.


Pentu a obţine detergentul universal, veţi avea nevoie de un bidon de 2 litri.

1. Puneţi 2 linguri mari de bicarbonat de sodiu în bidon.
2. Adăugaţi 2 litri de apă caldă şi apoi amestecaţi
3. Separat, într-un pahar, amestecaţi 3 linguri de ulei esenţial şi 3 linguri de oţet.
4. Adăugaţi amestecul în bidon.
5. Agitaţi bidonul – gata!
6. Închideţi ermetic bidonul pentru o conservare bună.

Înainte de fiecare utilizare agitaţi bine bidonul. Puteţi să curăţaţi toate suprafeţele şi puteţi chiar să dezinfectaţi toaletele.



Câteva reţete uşor de reţinut şi preparat:

Soluţie de spălat parchetul

1/4 ceaşcă oţet alb
3l apă caldă
2-4 picături ulei esenţial de eucalipt (sau după preferinţe)


Soluţie de lustruit mobila

1/2 ceaşcă oţet alb
1 linguriţă ulei măsline (sau mai puţin)
Se amestecă şi se lustruieşte mobila cu o cârpă curată.


Soluţie de curăţat geamurile

1 ceaşcă oţet alb
1 lingură suc de lămâie
3 ceşti apă
2-3 picături ulei esenţial


Soluţie de curăţat în baie

Puneţi pe o lavetă umedă puţin bicarbonat de sodiu şi puţin oţet. Curăţaţi. Pentru tusa finală, aplicaţi pe laveta cu care ştergeţi 2 picături de ulei esenţial. Personal, folosesc uleiul de eucalipt, care se găseşte în farmacii naturiste. Lasă un miros de proaspăt, plus că este un bun adjuvant pentru răceală şi nas înfundat, uleiul esenţial de eucalipt fiind un ingredient optim şi pentru infuzii. Mai nou, am început să experimentez cu uleiul esenţial de lavandă, care lasă o aromă relaxantă.


Soluţie universală de curăţare


1 lingură bicarbonat de sodiu
1 lingură suc de lămâie
1/2 ceaşcă apă fierbinte
Puneţi toate ingredientele într-o sticlă cu spray şi agitaţi bine înainte de folosire.


Soluţie de lustruit metalul

Cupru şi alamă:
2 linguri sare
puţin oţet alb
Faceţi o pastă, la care puteţi adăuga făina ca să nu fie prea abrazivă.

Inox:
bicarbonat de sodiu
oţet alb
Bicarbonatul se aplică cu o cârpă umedă, iar oţetul se foloseşte pentru eliminarea petelor.


Soluţie pentru bucătărie

Dacă stoarceţi lămâi pentru limonadă, nu aruncaţi cojile. Cu interiorul lor puteţi rapid da luciu chiuvetei. Mai mult, adăugând în interiorul lămâii stoarse puţină sare marină sau bicarbonat de sodiu, veţi obţine şi un efect dezinfectant.


Soluţie pentru eliminarea mirosurilor neplăcute din frigider

Puneţi în frigider un mic recipient deschis conţinând bicarbonat de sodiu. Probabil e un remediu de când lumea şi chiar funcţionează.


Bateriile de inox se curăţă cu oţet fierbinte în care se dizolvă sare grunjoasă. Luciul este perfect, se curăţă foarte bine, incomparabil cu orice chimicală. La fel se curăţă şi chiuveta de inox din bucătărie.


Spray antibacterian pentru suprafeţe

Combină aceste 2 ingrediente într-un tub gen spray:
- 1 linguriţă ulei esenţial de mentă sau rozmarin,
- 1 cană oţet alb.

Se foloseşte pe suprafeţele tari, neporoase, din locuinţă, pentru a elimina germenii. Nu se foloseşte în exces, căci unii germeni sunt benefici pentru sistemul imunitar, oricât de urât ar suna asta...


Eu personal voi încerca toate aceste metode deşi nu ştiu încă dacă ele sunt eficiente.

2 comentarii:

  1. Intradevar, mai demult otetul se folosea pe scara larga la curatat. Eu folosesc de obicei otetul la curatat varul de pe jos, dupa zugravit.
    Mersi pentru restul ideilor.

    RăspundețiȘtergere
  2. Da chiar funtioneaza eu folosesc otet alb pentru curatarea bateriilor de inox din bucatarie si din baie.

    RăspundețiȘtergere