8/13/2011

De ce un corp sanatos?

Din păcate este trist atunci când reacționăm numai la stimulii externi care ne determină să luăm anumite decizii în loc să reacționăm inteligent așa cum de altfel pretindem că suntem, ființe superioare pe pământ. De fapt ceea ce încerc să fac este să aduc în conștiința oamenilor faptul că pentru a ne extinde orizonturile posibilităților și pentru a putea savura momentele vieții este nevoie s avem un corp sănătos. Faptul că generația tânără din prezent pune prea puțin preț pe sănătate este rezultatul lipsei de imaginație, limitării induse a capacităților pe care le avem, educației prost dată (voit sau mai puțin voit) și înțeleasă, responsabilității ignorate pe care orice om o are față de un seamăn cu mai puține cunoștiințe și nu în ultimul rând modului de percepție al fiecăruia dintre noi. Nu cu mult timp în urmă nu conștientizam aceste lucruri și nu înțelegeam deloc modul în care funcționează motorașul generator de gânduri, idei, decizii, analize și așa mai departe pe care fiecare dintre noi îl are.

Fiecare dintre noi este capabil de orice dacă își dorește cu adevărat. Unii o pot face cu mai puțin efort, având unele avantaje, alții cu mai mult efort, însa ceea ce este important este că toți pot ajunge la același rezultat indiferent de sex, rasa, aptitudini, etc.

Îmi doresc ca fiecare dintre voi să conștientizeze faptul că organismul nostru nu este un simplu mijloc prin care noi ne putem îndeplini obiectivele, ci este un templu pe care trebuie să îl slăvim. Imaginați-vă că sunteți țintuit la pat, fără posibilitatea de a vă deplasa nici până la toaletă, fără să vă puteți mișca o mână sau un picior, doar cu capacitatea de a gândi. Mulți dintre noi au această imagine în minte dar în dreptul ei pun o anumită vârstă trecută probabil de 70-80 de ani. Din păcate tristul adevăr este că aceasta imagine este mult mai aproape de oricare dintre noi dacă nu conștientizăm că a ne trata necorespunzator corpul înseamnă a nu ne respecta pe noi înșine, iar dacă nu ne respectam pe noi înșine care este pretenția pe care o putem avea de a-i respecta pe ceilalți? Nu îmi doresc să ajungeți la aceasta concluzie trecând prin experiența pe care eu am avut-o în urma cu trei ani, descoperind că datorită modului nesănătos de a-mi hrăni organismul și de a-l trata am ajuns într-o situație mai mult decât neplăcută de a avea o boală de rinichi care netratată putea duce până la transplant de rinichi, internări nesfârșite prin spitale, zeci de doctori care ar fi trebuit să încerce să mă vindece și poate un sfârșit chiar tragic. Interesant este că majoritatea dintre noi asociem sănătatea cu ceea ce Dumnezeu lasă pe pâmânt. Nu vi s-a întâmplat niciodată să spuneți: "Voi ajunge și acolo, Dumnezeu să mă țină sănătos!"? Nu conștientizăm că multe lucruri depind numai de noi. Nu Dumnezeu ne pune să fumăm un pachet de țigări pe zi, nu El ne pune să bem în loc de apă Coca-Cola sau zeci de alte sucuri de pe piață, nu Dumnezeu ne pune să facem exces de băutură frecvent, să mâncăm numai alimente semi-preparate, lucruri de care organismul nostru încearcă să scape filtrându-le ca pe niște otrăvuri. Ajungem să ne îmbolnăvim și să spunem: "Așa a vrut Dumnezeu!". Nimic mai neadevărat. Ajungem să credem că Dumnezeu este nemilos, crud și ne pierdem astfel credința în orice este Sfânt. În realitate vina este numai a noastra. Totul putea fi diferit dacă în momentul în care avem posibilitatea să bem un pahar de Cola spunem NU unei plăceri de moment și DA unei plăceri de lungă durată: sănătatea organismului. Sănătatea ne permite să facem multe lucruri: să ne urcăm pe munți, să practicăm sporturi de agrement, să ne bucurăm la maxim de copii și nepoții pe care îi avem sau îi vom avea, să străbatem chiar întreaga lume, să ne îndeplinim obiective pe care fără un corp sănătos nu am fi putut să le atingem. Totul depinde de noi însă o condiție importantă este să VREM. Dacă suntem atât de orbi încât să ne lăsăm mereu pradă plăcerilor de moment atunci fără nici o remușcare spun că ne merităm pe deplin soarta.

Ce înseamnă de fapt a-ți menține sănătatea? Organismul nostru nu este un amalgam de organe care sunt interconectate între ele pentru a oferi toate funcțiile necesare. Este cu mult mai mult decât atât. Prin organismul nostru trec în fiecare minut energii nenumarate, la nivel molecular există un spectacol extraordinar. Toate celulele din organismul nostru comunică până la nivelul celei mai mici particule și interacționează necontenit. Nu degeaba spunem că Natura face minuni. Natura este o minune, și orice ar încerca omul să realizeze nu va putea vreodată depași ceea ce natura a creat de-a lungul a milioane și milioane de ani. Ceea ce nu înțelegem este că orice lucru ajunge în organismul nostru trimite o informație și genereaza o reacție. Dacă numai câteva particule moleculare sunt dereglate întreg echilibrul este afectat, organismul reacționează încercând să restabilească echilibrul normal, dar dacă nu are resursele necesare sau dacă dezechilibrul creat este mult prea mare atunci încep să apară problemele, una după alta. Dacă ești bolnav de ficat și nu schimbi modul de viață și alimentația și începi să iei medicamente cu pumnul peste ceva vreme, uneori ani, alteori luni sau chiar săptămâni, realizezi că alt organ are probleme și lanțul continuă până când organismul cedează. Poate ceda în 20 de ani sau poate ceda în câteva luni. Totul depinde de dezechilibrul existent. Dar din păcate prioritățile pe care le au majoritate dintre noi sunt cu totul altele. Ne dorim să avem succes, să ajungem să avem bani, să avem o familie, să ne facem loc în societate și să ne putem satisface nevoile care cresc pe măsura ce evoluăm. Datorita stresului și vieții mult prea agitate pe care o avem într-o lume în care lucrurile se mișcă din ce în ce mai repede a avea o viață sănătoasă este un lux. Este un lux pentru că noi permitem să fie un lux și nu pentru că lucrurile pur și simplu așa stau. Depinde foarte mult pe ce loc punem sănătatea noastră. Afirmăm că sănătatea este cel mai important lucru însă câți dintre noi nu uită acest lucru când trag un fum dintr-o țigară? Nu este cidat deci cum credem ceva și facem cu totul altceva? De ce? Pentru că ne lăsăm purtați de viață, de plăcerile momentului și ratăm ceea ce este de fapt mai important în viață. Ne întrebăm apoi care este scopul nostru în viață? Spunem că îl căutam și nu îl găsim. Oare nu îl gasim sau oare nu îl căutăm?

Echilibrul organismului pornește de la o alimentație sănătoasă și de la un mod de viață sănătos. A fi sănătos nu înseamnă însă numai a renunța la lucrurile nocive organismului. Este primul pas dar nu și un pas suficient. Putem renunța la țigări, la sucuri, la alimente grase, la prăjeli, la alimente pline de conservanți și alte otrăvuri, însă asta nu va oferi organismului decât un prilej de relaxare. Nu va mai fi nevoit să filtreze toate aceste otrăvuri, va putea lucra relaxat, va începe abia acum să încerce să restabilească echilibrul necesar, însă dezechilibrul creat nu este ușor de înlăturat. De aceea el trebuie ajutat. Aici intervine alimentația inteligentă și modul de viață sănătos. Abia în momentul în care vom face demersuri pentru a mânca inteligent și a avea un mod de viață sănătos organismul va începe cu adevărat să se simtă bine, să își restabilească conexiunile pierdute și să ofere o stare naturală de bine. Aud multă lume plângându-se de dureri de cap inexplicabile. Doctorii ajung să ne spună că acest lucru este normal. Mi se pare incredibil. De ce credeți că se întâmplă asta? Pentru că doctorii nu pot controla modul de viață al pacienților, iar societatea în care trăim din păcate are lipsurile ei. Ceea ce este foarte important este faptul că fiecare este responsabil de propria viață, de propriul mod de viață, de propriile decizii luate. Oricât aș încerca eu să trezesc sentimentul de responsabilitate pentru organismul nostru, oricât efort aș face pentru a demonstra cât de important este să trăim sănătos și oricât de multe dovezi aș aduce totul poate însemna nimic dacă TU nu ești responsabil pentru propria viață, dacă TU nu realizezi importanța unui corp sănătos și dacă TU nu înțelegi ce înseamnă să nu te poți mișca și să produci atât de multă suferință atât ție dar și celor dragi ție în momentul în care corpul începe să cedeze.

Vreau să ne oferim mai mult timp în viață pentru a putea realiza mai mult din lucrurile pe care ni le propunem, să putem să ajungem să fim împliniți, fericiți și mai ales să oferim celor din jurul nostru (în special generațiilor pe care le vom lăsa în urmă) un exemplu demn de urmat.